„Трето Колело“: Колкото повече градиш, толкова по-близо си до създаването на нещо добро

Брандът има за цел да предостави на клиентите частичка от българската култура, която “да си вземат” със себе си. Затова и мотото на “Трето Колело” е именно: “Вземи си култура, носи я със себе си!”

Зад креативния проект стоят Гергана, Цветан и Валентин. Идеята им заедно да създадат моден бранд се ражда преди три години, когато тримата младежи живеят в Лондон. Още преди да поставят началото на “Трето Колело”, двама от членовете на екипа – Цветан и Вальо – работят по проект, свързан с българското кино. Според тях това е един от основните фактори за създаването на бранда, тъй като голяма част от концепцията на “Трето Колело” е посветена именно на любимите родни ленти. 

“Мисля, че проектът ни се задържа и продължава да се развива, защото е свързан с неща, които и тримата много обичаме – българско кино, музика и литература. Също така ни доставя огромно удоволствие да виждаме как нещо наше се развива в България и носи стойност на хората. Може би единственият начин за истинска устойчивост е да създадеш нещо различно, което не е правено досега”, споделят създателите на “Трето Колело”. Какво още научихме за историята на бранда и ценностите, зад които застават неговите продукти? Ще откриеш в интервюто ни с Цветан, Гергана и Валентин.

Представете накратко себе и това, с което се занимавате?

Цветан: Здравейте! Аз съм Цветан, на 25 г., от град Шумен. Занимавам се с визията на “Трето Колело” и създавам дизайните на бранда. От мен започва началната концепция за един продукт, която след това разработваме тримата заедно. Почти винаги включваме и близки приятели в процеса на работа, като от тях получаваме полезна обратна връзка за неща, които не сме забелязали. Пример за това е най-новият ни дизайн – суитшъртът “Двойникът”, от чиято първоначална версия избягахме, за да го развием по по-добър начин.

Гергана: Казвам се Гергана, на 23 г. Освен че се включвам в креативната част и създаването на дизайните за “Трето Колело”, основно отговарям за социалните мрежи и комуникацията с клиенти. Но както каза Цветан, винаги и тримата участваме в целия процес на работа. Когато например някой от нас е възпрепятстван по някакъв начин, останалите поемаме неговата част и постигаме баланс. 

Валентин: Привет! Аз съм Валентин, на 22 г., също от град Шумен. В “Трето Kолело” се занимавам главно с логистичната част – опаковането на пратки, изпращането им, комуникацията с контрагенти и понякога с клиенти.

Смятате ли, че все повече хора си “взимат култура”, олицетворена чрез вашите продукти?

Г: Мисля, че да. Някак успяваме да постигнем основната си цел, която не е просто хората да си купят даден продукт, а да се поинтересуват допълнително от това, което той изобразява. Много хора също така са ни споделяли, че заради нас са гледали някой български филм или са прочели “Тютюн”, след като са завършили 12. клас., и вече са го разбрали по друг начин. Хубаво е, когато виждаме наши връстници да се докосват до старото кино и българската литература. Това много ни вдъхновява.

Ц: Също така се стараем продуктите ни да са максимално достъпни, въпреки че за някого цените може да се сторят скъпи. Нашата цел е да изберем абсолютния минимум като цена, така че развитието на бранда да има някакъв смисъл – както за нас, така и за клиентите ни. Това е доста голямо предизвикателство, но обратната връзка и подкрепата от хората, които си “взимат култура”, е изключително мотивиращо и позитивно за нас. 

В: Много ни вдъхновява и да виждаме хора с наши продукти на улицата или на някой базар или фестивал. 

Ц: Моето най-любимо скорошно преживяване са съобщенията от родители, които са облекли мъниците си с наши тениски. Много е сладурско да видиш някое дете с тениска “Куче в чекмедже” или “Войната на таралежите”. Надяваме се след време тези деца да се вдъхновят да гледат филмите, които днес носят, и да се чувстват една идея по-близо до тях.

Кои са ценностите, които искате да предадете на българите – независимо дали на малки, или на големи – чрез продуктите на “Трето Колело”?

Г: Да се интересуваме по-често откъде са започнали българското кино, литературата и музиката. Много е ценно да знаеш кой е творил преди теб и да имаш референции от миналото.

В: Съгласен съм с Гери, че е важно това, да съхраним нашата култура, защото няма кой друг да го направи за нас, освен ние като българи. Да си припомним добрите примери от миналото и да ги следваме в настоящето. 

Ц: Аз бих добавил и това, да подтикнем хората да са по-добри и по-отзивчиви един към друг.

Имало ли е момент, в който сте искали да се откажете от проекта, когато например сте срещали много трудности по пътя?

В: Не мисля, че сме стигали до такъв момент. Срещали сме трудности с намирането на хора, с които да работим, но това по никакъв начин не ни е карало да се откажем от това, което ни доставя удоволствие.

А случва ли се да имате противоречия за визията на нов продукт – например тениска? Как разрешавате проблема? 

Г: Тъй като сме трима, често се случва да не сме на едно и също мнение за дадена визия. Това, което ни помага в такива моменти, е обратната връзка от наши близки, която ни кара да преосмислим нашето собствено мнение. За мен компромисите са от изключително голямо значение, защото те ни помагат да намираме баланс в работата си заедно.

Ц: И това далеч не се отнася само за дизайните, а за всички решения, които взимаме за “Трето Колело”. Затова винаги обсъждаме казусите градивно, за да намерим истината някъде по средата.

Мисля, че тримата се допълваме по много добър начин и определено има баланс между нас.

Понеже споменахте, че се допитвате до ваши близки при работа върху нов проект, искаме да ви попитаме – как беше приемана идеята ви за “Трето Колело” от хората около вас в началото? Бяха ли те скептични, или по-скоро оптимистично настроени? 

Г: Може да се каже, че родителите ми и представителите на по-възрастното поколение около мен бяха скептично настроени, тъй като смятаха, че нашето поколение не познава тези филми и съответно не би им било интересно да си купуват подобни тениски. От друга страна, приятелите ни  бяха подкрепящи от самото начало и се опитваха да се включат, като ни дават съвети и обратна връзка.

Ц: Приятелите ни определено винаги са ни помагали с идеи! За тениската на “Тютюн” например щяхме да имаме съвсем различен дизайн, ако един наш приятел не ни убеди да го разработим в сегашната му визия, за което сме му изключително признателни. От страна на моите баби и дядовци пък имаше доста позитивни отзиви.

В: Не се сещам за конкретен разговор по темата с моите родители, но мисля, че и при мен бяха по-скептично настроени, понеже в началото самата идея не беше изчистена и изяснена. 

А сега как приемат “Трето Колело” родителите ви и хората, които са били по-скептични отначало? 

Г: Мога да кажа, че вече се включват по-често с идеи, отколкото с критика. През уикендите например често ми пишат, че дават стари български филми по БНТ, за да ги гледаме и да се вдъхновяваме. Виждаме и гордостта в очите им, носейки наши продукти и подарявайки такива на техни близки, което е изключително мило от тяхна страна!

Този процес задълбочи ли връзката ви с вашите близки приятели и роднини по някакъв начин? Все пак тези произведения осъществяват един вид мост между поколенията? 

Г: Може би донякъде. Когато се прибирам у дома, гледаме филм заедно и се чувствам по-близо до тях и тяхната перспектива. 

Ц: Със сигурност филмите, музиката и литературата са ни помогнали да придобием представа за културата по онова време, за начина, по който са живели хората, и за проблемите, с които са се сблъсквали.

През 2020 г. в интервю за Bloomberg споделяте, че тениската „С деца на море“ е най – продаваният ви артикул. За 2021 г. кое изделие взима в свои ръце короната?

Г: Може би е битка между тениските “Жена сама на път” и “С деца на море”

В: Мисля, че и “Фалшив герой” по едно време също се бореше за челно място.

Ц: Също така “Вълните на морето са жени” е доста популярна тениска. Направихме я в колаборация с талантливата Розалина Буркова, която допринесе този артикул да бъде толкова търсен.

Какви са бъдещите планове на “Трето Колело”? Кога ще можем да видим нови неща от вас? 

Ц: В момента подготвяме нов дизайн за “Вчера”, макар и креативният процес да върви по-бавно от обичайното. Решихме да го обновим, тъй като мислим, че можем да го представим по по-добър начин, с много повече емоция. Също така работим и върху разширяване на детската колекция и обновяване на някои други продукти.

Какво послание бихте отправили към хората, които искат да развиват свой бранд в България?

Бъдете максимално различни и мислете за стойността, която бихте могли да дадете на отсрещния човек. Аз например винаги обмислям внимателно каква емоция искам да предизвикам у нашата аудитория.

Добър пример за нов бранд, който успява да бъде различен по интересен начин, е “Храбър” на Крис Захариев и Крис Макаров. Интересното при тях е, че те създават продукти, които обвързват със селски каузи, а това прави бранда много по-специален и стойностен и дава още един пример за това, че можеш да се отличиш по безброй начини. 

Г: Освен да бъдете различни, е важно и да надграждате. Живеем в свят, в който е нужно да създаваме иновативни идеи и качествени продукти. За хората, които искат да създадат нещо свое и са още в началото на този процес, нещо много важно е проучването и принципът проба-грешка. Колкото повече градиш, толкова по-близо си до създаването на нещо добро.

В: Също така бих добавил да не се страхуват и отчайват от грешките, защото те ни учат да си взимаме поука и да продължаваме напред.

No Comments

Post A Comment